Sysav på återbruksutflykt

Den 9 maj arrangerades en Återbruksutflykt för anställda på Sysav i Malmö. Utflykten var en del av den årliga Sysavveckan då alla anställda får möjlighet att fördjupa sig i företagets verksamheter genom till exempel möjlighet till praktik, workshops och föreläsningar.

Xue Kullenius på Sysav Utveckling bjöd in till en återbruksutflykt med två stopp: Malmö Återbyggdepå i Malmö hamn och Mötesplats ReTuren på Lindängen.

Malmö Återbyggdepå drivs gemensamt av Sysav och Malmö Stads Serviceförvaltning. Återbyggdepån är ett byggvaruhus som tar emot och säljer begagnat byggmaterial från privatpersoner och företag. Populäraste produkten är sågat tegel till golv och väggar. Här bidrar man till att skapa sysselsättning för personer med olika arbetssvårigheter och att introducera dem på arbetsmarknaden. Det blir både en personlig och samhällelig förtjänst säger Mats Lindgren, arbetsledare på Återbyggdepån.

Ett antal ton tegel senare (!) tog sig gruppen till Mötesplats ReTuren där vi möttes av Sadiye Altundl, ansvarig Malmö Stad och Savita Upadhyahya, projektledare VA Syd. Mötesplatsen drivs av Kulturförvaltningen i Malmö. Här sker ett utbyte av sociala, ekologiska, ekonomiska och kulturella innovationer. Mötesplats och trygghetsskapare – alla ska känna sig välkomna. Inte minst vi som fick njuta av det hembakade från kaféet som drivs av RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa).

Till ReTuren, den kvartersnära återvinningscentralen, kan de boende ta sig utan bil. Kärror kan lånas för att transportera sitt grovavfall och här kan man lämna saker man inte längre behöver, och som någon annan kanske vill ha. Inget läggs på lager, omsättningen är hög. Verktyg kan lånas i verkstaden om man behöver laga eller fixa något. Eller låna en symaskin. Det hålls loppisar och kreativa workshops med återbruk i fokus. Idéer och förslag från de boende och verksamma i området tas tillvara, det är det som är själva motorn. Och alla aktiviteter är gratis.

Anna Andersson, en av deltagarna på återbruksutflykten säger: ”Det var roligt att se två så skilda verksamheter med fokus på återbruk, men som båda också jobbar med ett stort socialt hållbarhetsfokus.”

Detta är verkligen Dubbel energi – tack för besöken!

Text och bild: Carina E Eklund, Sysav Utveckling

Bild: Glada Sysavmedarbetare på återbruksutflykt. Här på Mötesplats ReTuren. Längst till vänster en av guiderna för dagen, Savita Upadhyahya, VA Syd.
Bild: Glada Sysavmedarbetare på återbruksutflykt. Här på Mötesplats ReTuren. Längst till vänster en av guiderna för dagen, Savita Upadhyahya, VA Syd.